Prvo moram povedat da ne morem vrjet da se lahko tlko dobrih stvari zgodi v enem dnevu.

Ko smo pristali v maroku, zjutraj ob 10 nismo vedeli tocno kako lahko pridemo v center. Romano je mel neko priblizno informacijo, da pelje avtobus #16 do medine, nismo pa vedeli niti priblizno kje lahko cakamo na njega, zato smo pac cakali pred letaliscem, kjer smo spoznali tudi dva slovenca, ki nista imela hostla niti za 1 dan.

Nekaj casa smo cakali, nato pa smo videli v daljavi avtobus, ki se pelje proti nam, vendar se je na zalost vstavil 1km vstran. Hiteli smo do busa v upanju da je pravi, in res, pravi je bil.

Na prvi voznji z avtobusom, smo prvic videli bedo maroka (okolica mesta, revscina…), vis nekaj gradijo, kopajo jarke… Na koncu pa v teh zgradbah nihce ne zivi. Zato jih je ogromno zapuscenih.

Ko smo prispeli v center Fesa smo morali poiskat nas hostel, ki pa niti priblizno nismo vedeli kje je, na GPSju ga namrec ni naslo. Z dvema slovencoma smo se vsedli na pijaco, kjer so imeli tudi free wifi. Ko je romano malo pogooglal, smo ugotovili, da so nam iz hostla poslali naroben naslov, ki je bil skoraj pravi - zamenjana je bila samo ena crka, kar je dovolj da telefoni niso nasli. Ko smo vnesli pravi naslov smo ugotovili, da je nas hostel v drugem centru mesta (mesto se locuje na staro in novo). Nato smo vprasali par taksistov za cene, in nato z najcenensim odsli proti hostlu (dva slovenca sta se bila vedno zraven - vsi so nas tretirali kot skupino).

Marocani so zelo prijazen narod, zato nas je taksist se peljal malo okoli (ceno smo imeli fiksno in se nam ni zaradi tega povisala). Pripeljal nas je na razgledno tocko nad celim mestom. Od tam smo sli proti hostlu.

Tam smo dobili za dobrodoslico dober metin caj. Sli smo v sobo in se razpakirali. Ko smo prisli na teraso, sta slovenca (Tina in Klemen) ze imela ponudbo za razgled mesta. Na terasi sta se bli dve nemki in en nemec (~20let stari). Zmenili smo se z vodicem (ki tudi dela v nasem hostlu), za ceno ogleda 30MAR (3€), pojma nismo meli kaj lahko od tega pricakujemo.

Ogled je trajal 4 ure in pes smo hodili po mestu z 1miljon prebivalcev. Prvic smo doziveli prav kulturo maroka, ljudi ki na ulici kockajo, otroke ki igrajo nogomet z doma narejeno zogo, domaco peko kruha, ki stane 1MAR(0.1€), trgovine velike 1x1m…

Tri stvari smo si podrobno pogledali:

  • Neko oljnarno, ki nam je namesto, da bi predsavila proces proizvodnje, dali eniga moskiga, ki je delal zivo reklamo in nam hotel prodat njihovo olje. Nad tem sem bil malo razocaran.

  • Drugo najvecjo proizvajalnico barve in usnja v Maroku. V priponki je slika. To je vse rocna obrt in zelo smrdi. Vendar pa je zeeelo zanimivo za videt.

  • Neko sivalnico, ki je mela vrjetno najbolj starinske stroje kar obstaja. Nevem ce bi temu lahko sploh rekel stroj, ker je pol dela rocnega. Slika je v priponki (v ozadju so nemke - vsi so nas tretirali kot skupino, se malo vecjo kot prej), koncni izdelek ima romano na glavi v eni izmed slik v priponki.

Sli smo domov, na njihov fastfood ter spat. Kot zanimivost, zdi se mi da je vse tu narejeno rocno. Tudi ko smo hodili po teh ulicah, ce si pogledal v te ulice si lahko videl, da res delajo rocno.

Se napisem kaj, za slovnicne napake se opravicujem, ker tipkam na telefonu.