Po nekaj več kot letu in pol sem se odločil, da bom poizkusil še poiskati delo kot pogodbenik (contractor) za podjetja v UK. S prvimi pogodbami nisem imel težav, namreč za prejšno podjetje katero sem delal (In The Window) se je odločilo, da z mano nadaljuje še z enim projektom oz. pogodbo. Med drugimi so me tudi kontaktirali znanci iz Slovenije in San Francsica. Tako sem v zadnjih mescih delal na več različnih projektih za več različnih strank po vsem svetu.

Ključno za delo pogodbenika je, da imaš podjetje preko katerega lahko izdajaš račune. Vendar to ni edini razlog zakaj ustvariti podjetje. Prednosti je kar nekaj:

  • Načeloma bolj fleksibilen delovnik (delo od doma, fleksibilne ure…)
  • Plačano je v povprečju precej več kot za pozicije s polno urnim delovnikom.
  • Dolgoročna flexibilnost - večina pogodb je 3-6 mescev potem pa lahko imaš prosto koliko želiš, namesto da imaš na leto dodeljenih 20 dni za dopust, imaš vsake toliko časa možnost vzet daljši oddih
  • Možnost zaposlitve ljudi, ki mi lahko pomagajo na projektih v prihodnosti

Delo za sebe vseeno ni tako nedolžno in polno plusov. Ima tudi minuse kakor vse druge stvari. Kot na primer iluzija, da delaš za sebe in svoje stvari ampak na koncu še vedno odgovarjaš stranki, ki je tvoj začasen “šef”. Potrebno je imeti precej več discipline, sploh če je to delo od doma. Opeharit te probajo na vsakem koraku. Mene so 2x v nekaj mescih, na srečo nič bistveniga in pri manjših projektih, tako da to sem vzel kot izkušnjo s katere se učim.

Ker plusi zlahka pretehtajo minuse sem se odločil, da podjetje bom odprl. Podjetje sem poimenoval Otivia Ltd., ki je izpeljanka iz mojega imena. Ltd. pomeni Limited in je najbolj podobna verzija slovenskemu D.O.O.-ju (S tem, da ne rabiš začetnega kapitala kot v Sloveniji - HVALA BOGU). Za Otivio sva s prijateljem katerim sodelujem že več let pripravila spletno stran podjetja, ki jo lahko najdeš na naslednji povezavi: otivia.co.uk


Otivia Logo

Do sedaj je moj ekspiriment podjetništva bil uspešen in se veselim nadaljnih izkušenj.